
Heb je een speelhuisje in je tuin staan, maar weet je niet hoe je het leuk kan aankleden? Wij geven je een paar tips! Allereerst moet je kiezen welke stijl bij jou, je kids en je tuin past! Wij hebben een paar veel voorkomende stijlen voor je op een rijtje gezet.
Bohemian / naturel - deze stijl bestaat voornamelijk uit natuurlijk materialen, zoals hout, riet, kurk etc. Zelf vinden wij het leuk als hier ook wat kleur aan toegevoegd wordt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Stoer / bos - zie jij je kindjes wel in een echte stoere hut spelen, dan is deze stijl misschien wel wat voor jullie. Veel natuurlijke materialen, (donker) groene tinten, zwart, bruin en okergeel, planten en dierenprints. Beachstijl / lief - houd je meer van zachte pasteltinten en mag het huisje best een beetje 'zoet' zijn, dan is de beachstijl wel wat voor jullie! Een wit strandhuisje met grijsblauwe en oudroze accenttinten.

Maar hoe kun je je huisje nu stylen?
1. Zet je speelhuisje niet plompverloren ergens achter in de tuin, maar maak er echt een leuk hoekje van. Dit doe je door de ruimte om het huisje heen, bijvoorbeeld de voorkant en een zijkant bij het huisje te betrekken. Je kunt met een vlonder een terras maken en deze afbakenen met planten, bijvoorbeeld in plantenbakken. Ook handig: het speelgoed verdwijnt achter de planten.
2. Geef je huisje een leuke kleur! Je huisje hoeft heus niet alleen hout, zwart of wit te zijn! Door deuren en luiken een leuke kleur te geven wordt het al meteen een stuk vrolijker en past het al een beetje bij je gekozen stijl. Ook binnen kun je een kleurtje geven. Door wit te gebruiken wordt het meteen wat lichter in het huisje en met een leuke geschilderde lambrisering laat je de binnen- en de buitenkant makkelijk met elkaar matchen!
3. Zoek wat leuke meubels uit! Eigenlijk alles wat in een normaal huis staat kan ook in het klein in het speelhuis: een klein bankje, stoeltjes, tafeltje, keukentje.. etc. Kinderen vinden het nou juist leuk als ze de thuissituatie kunnen naspelen! Neutrale meubels zorgen ervoor dat je later nog alle kanten op kunt. Probeer het huisje niet te vol te zetten, want zelf het huisje 'verbouwen' vinden veel kindjes fantastisch om te doen. Het is natuurlijk wel handig als het vochtig mag worden, want de dauw trekt al snel in je meubels! Kijk bijvoorbeeld eens naar douglashouten meubels. Die zijn gemaakt om buiten te staan.
4. Als je zover bent is het eindelijk tijd voor de accessoires. Hieronder geven we een opsomming van de mogelijkheden:
- Een kleed op de grond geeft het huisje een knus thuisgevoel. Er zijn speciale buitenkleden te verkrijgen, die tegen vocht kunnen. Kies een wat neutraler kleed en je kunt nog alle kanten op!
- Daarnaast zijn plantenbakken met leuke planten, bloemen of een moestuintje ook een sfeervolle aanvulling. Het is educatief gezien bovendien ook nog eens een goed idee!
- Verkoopbakken: van die leuke bakken die aan het huisje vast zitten waar kindjes vanalles in kunnen stoppen om te 'verkopen'. Ze zijn niet alleen heel erg leuk om mee te spelen, maar ook nog eens een grote toevoeging aan het uiterlijk van het huisje.
- Lampjes: bijvoorbeeld een leuke buitenwandlamp of een vrolijke lampensnoer, zodat het huisje er niet alleen overdag leuk uitziet, maar ook 's avonds schittert! Een binnenlamp is natuurlijk ook heel leuk voor de kids.
- Een brievenbus: afhankelijk van de leeftijd van je kindjes, kunnen ze dit helemaal fantastisch vinden! Lekker brieven posten of kijken of ze nog wat ontvangen hebben.
- Plankjes: om leuke spulletjes op te zetten, bv een fotolijstje.
- Een krijtbord: kinderen kunnen hun restaurantje een naam geven, tekenen wat er vandaag op het menu staat of een poppenkastvoorstelling aankondigen. De fantasie van kinderen is eindeloos!
- Vlaggenlijn: in vrolijke kleuren. Kan zowel van stof als van hout zijn, als het maar vrolijke kleuren zijn!
- Vrolijke kussens en kleedjes: stofjes in verschillende patronen, motiefjes en kleurtjes afhankelijk van de stijl waar je voor gekozen hebt.